SRC-VHF certifikat

Nu när du läst in dig på VHF-certifikatet är det snart dags för examinationen, den kallas för Förhör hos NfB, Nämnden för Båtlivsutbildning.

Förhöret bokar du med hjälp av knappen nedan som tar dig vidare så du kan välja tid och plats.

Förhöret tar 1 timme och består av 35 frågor som du besvarar genom skrivna svar (inte flervalsfrågor).
Kravet för att få godkänt är 70% godkända svar. 

Till Förhöret hör även ett praktiskt prov som du gör online innan Förhörstillfället.
Du kommer där att kunna skriva ut ett intyg, ta med dig detta till Förhöret , antingen i pappersform eller i form av skärmdump (se bara till att det e-learning nummer som står längst ner i högra hörnet kommer med). Påmeldingskoden som efterfrågas (ja- provsidan är tyvärr på norska !) är “VHF”  Länk till Praktiskt prov hittar du genom att klicka här.

Till simulatorn finns det även övningsuppgifter du kan jobba med om du vill, de hittar du här.

Till förhöret behöver du ha med dig följande:
-Penna
-Suddgummi
-Legitimation (tex Körkort, ID-kort, Pass)
-Intyg om praktiskt prov.
Ta även med Intygsbok OM du har en sådan sedan tidigare.

Avgiften för provet är 625 kr för provet och 65 kr för intygsboken. 

Avgiften är inklusive moms och betalas på plats med hjälp av Swish direkt till examinatorn. Har du inte Swish så går det bra med kontant betalning. 

Länk till NfB:s Kunskapskrav för SRC

Ytterligare info om SRC /VHF-cert:

Short Range Certificate (SRC) är ett intyg som visar att innehavaren vid prövning visat sig ha tillräcklig kunskap och färdighet för att använda en modern VHF-apparat. Kraven för intyget framgår av Conférence européenne des administrations des postes et telecommunicationes (CEPT) avseende examination för SRC och de krav som följer av Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS) samt bestämmelserna i lagen 2003:389 och förordningen 2003:396.

SRC-intyg-NFB

För att erhålla SRC ska den sökandes kunskaper prövas av en av NFB auktoriserad förhörsförrättare. Den prövande ska ha fyllt minst 15 år.

För att få lov att inneha en VHF-radio krävs även att man har ett giltigt tillstånd från Post- och Telestyrelsen. Tillståndet kan enkelt sökas, eller ändras, via denna länk: https://vhf.pts.se. Inloggning till tjänsten sker med Bank-Id.

NFB tillämpar från och med 2017-07-01 en webbaserad VHF-simulator för SRC.

VHF-simulatorn har utvecklats och utformats i samarbete med Telenor Kustradio i Norge som underleverantör.
Kursbeviset (intyget) från simulatorprovet ska medtagas och visas upp för auktoriserad förhörsförrättare i NFB då det teoretiska förhöret genomförs.

Kortfattad användarbeskrivning av VHF-simulatorn:

Uppgifterna bygger på ett fiktivt scenario och är konstruerade som en interaktiv dialog med en virtuell kustradiostation. All taltrafik skrivs i textfältet under VHF-simulatorn som visas när du trycker på PUSH TO TALK. Kontroll för bedömning av svar har lagts in på menyval och enklare uppgifter, kontroll på enklare ord som exempelvis MAYDAY, anropssignal och MMSI-nummer.

För att sända DISTRESS:
Håll ner DISTRESS-knappen 5 sekunder eller klicka för att komma till undermenyn. Observera att du måste hålla knappen helt intryckt tills det framgår i textfältet under simulatorn att «DISTRESS är sänt».

För att sända rutin-DSC till annat fartyg eller kustradiostation:
Välj CALL, välj INDIVIDUAL CALL, välj ROUTINE och skriv in MMSI-nummer. Om du sänder DSC till kustradiostation ska du inte lägga in trafikkanal. Om du däremot sänder DSC till annat fartyg måste du lägga in trafikkanal. Fält, för att lägga in trafikkanal, visas när du har skrivit in MMSI-nummer och trycker ner muspekaren i det beige fältet. För att sända DSC måste du trycka «OK».

För att sända DSC (Routine, Safety och Urgency) till alla fartyg:
Välj CALL, välj ALL SHIPS CALL, välj en av följande funktioner ROUTINE, SAFETY eller URGENCY, välj trafikkanal. Tryck «OK» för att sända DSC.

Du kan välja radiokanaler genom att använda CH+ eller CH-.

För att «prata» måste du trycka «PUSH TO TALK» och skriva det du vill säga i textfältet under VHF-simulatorn.

Nödproceduren visas genom att trycka på länken «Visa nödprocedur» under textfältet.